Genikulat Nevralji Semptomları: Ne Zaman Hekime Başvurmalı
Prof. Dr. Ersin Erdoğan
Bazen genikulat ganglion iltahabı ya da intermedius sinir nevraljisi olarak da adlandırılan genikulat nevralji çok nadir görülen bir sinir ağrısıdır ve bu ağrıyı çeken kişileri ağrının şiddetinden ötürü iş göremez hale getirmektedir. Bu rahatsızlık, kafatası içinde yer alan nervus intermedius sinirinin yakınındaki bir damar tarafından sıkıştırılmasıyla ortaya çıkar. Genikulat nevralji semptomları orta şiddetliden, çok şiddetliye kadar değişkenlik gösterebilir. Karmaşık bir yerde bulunması ve nadir görülen bir hastalık olması sebebiyle genikulat nevraljinin tedavisi çok zor olabilir.
Erken Genikulat Nevralji Semptomları
Genikulat nevralji semptomları trigeminal nevralji ve migren semptomlarını taklit edebilir. Bu hastalıkların hepsini aynı anda yaşıyormuş gibi hissedebilirsiniz; bu da tanı ve tedaviyi daha da zor hale getirebilir. Eğer siz ya da sevdiğiniz biri genikulat nevraljiden muzdaripse, tecrübelerinizi aşağıda yazıdığımız erken semptomların listesiyle karşılaştırabilirsiniz:
. Kulak içinde keskin ve ani bir ağrı
. Bir anda yalnızca birkaç saniye süren elektrik çarpması gibi bir ağrı
. Kulak içinde veya çevresinde gittikçe kötüleşen yanma hissi
. Kulak enfeksiyonu ya da zedelenmiş, yırtılmış kulak zarı gibi diğer sebepler elendiğinde mevcut olan kulak merkezli ağrı.
Genikulat nevraljinin sebep olduğu ağrı başlangıçta ayırt edilemeyebilir. Tipik olarak, hastalar genikulat nevralji semptomlarını hiç geçmeyen ya da günlerce, haftalarca hiç tekrarlamayan ağrı şeklinde yaşayabilirler. Çünkü nadir görülen bir rahatsızlık olup tanıyı koymada hekimler uzman olamayabilirler ya da Kulak Burun Boğaz uzmanlarına yönlendirebilirler. Genikulat nevralji nörolojik bir rahatsızlıktır ve nörolog yada beyin cerrahı tarafından tedavi edilmelidir.
Genikulat Nevralji Semptomlarını Tetikleyen Sebepler
Bazı hastalara göre, genikulat nevralji semptomu dışardan bir uyaranla ortaya çıkmamaktadır. Birçoğuna göre ise genikulat nevralji ağrısı spesifik uyaranlar yüzünden oluşmaktadır. Bu uyaranlardan sakınma, kendini koruma, bu ağrı tipini azaltabilir ya da (nadiren) bertaraf edebilir. Soğuk -soğuk bir esinti gibi rüzgar- ya da çok yüksek gürültülü ses gibi şeyler daha çok tetikleyen uyaranlardır. Ne yazık ki, genikulat nevralji ağrısını tetikleyen birçok şeyin önüne geçilemez. Esneme, yutkunma ya da burun çekme genel olarak sıkıntı veren hareketlerdir. Bir hareket bile kulaklarınızı rahatsız ediyorsa, genikulat nevralji ağrısının tetikleyicisi olabilir. Kulaklarınızın içinde veya çevresinde hissedeceğiniz acı ya da dokunma hissi bile ağrıyı tetikleyebilir. Erken semptomlar gibi bu uyaranlar da ilk başta baş ya da kulak ağrısı olup olmadığını ayırmada çok işe yaramayabilir. Verdiği acı, acının süresi ve daha yaygın olan kulak ağrısını geçirmek için yapılan tedavideki başarısızlık size ve doktorunuza daha derine inilmesi gerektiğini söyleyen bir ipucu olabilir.
Genikulat Nevralji Semptomlarına Yaklaşım
Ağrınız daha kötüleşir ya da daha uzun sürerse, iç kulağınıza bıçak saplanır gibi hissettiren ağrıdan daha değişik semptomları yaşamaya başlayabilirsiniz. Bu da intermedius sinirinizin kompresyonunu daha çok düşündürtebilir ve bu sinir üzerinde sinyal vererek aşağıdaki semptomları ortaya çıkarabilir:
-
. Tinnitus (Kulak çınlaması)
-
. Vertigo (Baş dönmesi/denge bozukluğu)
-
. Ağzınızın içinde sanki yemek yemiş ya da reflü olmuş gibi açıklayamadığınız kötü bir tat
-
. Tanımlanamayan başka bir sebep olmasa bile daha fazla tükürük salgısı
-
. Trigeminal nevraljiden etkilenen yüzünüzün o bölümünü içerecek şekilde başınızın öbür yanına da yayılan ağrı
Genikulat Nevralji Tedavisi
Genikulat nevraljinin hem tıbbi hem de cerrahi tedavisi trigeminal nevraljinin tedavi şekline benzer. Nörologlar tedaviye ilk olarak Tegretol ve Trileptal gibi antiepileptik ajanları kullandırmayla başlarlar. Dahili tıp hekimleri bile ağrı kesici ilaçlar verebilir, fakat bunlar sadece genikulat nevralji ağrısını maskelerken, ki cidden sorunu çözmezler, bağımlılık riski de doğurabilirler. Hastalar bir ilaç üstüne başka bir ilaç almaya belki daha olumlu yaklaşabilirler ancak ağrıyı minimuma indirecek ya da kesecek optimal doza ulaşma epey zaman alabilir. Zamanla, alışkın olduğunuz doz az gelebilir ve siz aynı rahatlığı yakalamak için daha yüksek bir doz almak zorunda kalabilirsiniz. Tıbbi tedavi tercih edilse bile tüm hastalar için en iyi çözüm olmayabilir. Sizin genikulat nevraljiniz ilaç tedavisine hiçbir şekilde cevap vermeyebilir, ya da zamanla tedavi etkisini yitirebilir. Özellikle yüksek dozlarda daha fazla olmak üzere istenmeyen yan etkiler de görebilirsiniz. Bu yan etkiler aşırı yorgunluk ya da uyuşma hali, baş dönmesi veya daha kötüsü vertigo şeklinde ortaya çıkabilir ve siz sanki zihinsel becerilerinizin azaldığını hissedebilirsiniz. Genikulat nevralji yüzünden güçten düşüp, hırpalanıp bir de bu yan etkiler şiddetini artırdığında artık nöroloğunuz sizi bir beyin ve sinir cerrahisi uzmanına yönlendirebilir. Genikulat nevraljiye intermedius sinir dalı üzerine bası yapan bir damar sebep olmaktadır; mikrovasküler dekompresyon cerrahi seçeneklerin en başında gelir. Bu işlem sırasında, cerrahınız basının olduğu yeri bulmak için görüntüleme cihazlarını kullanacak ve sonra damar ile etkilenen o sinir bölümü arasına bir yastıkçık koyacaktır. Sinyaller bu sinirde daha doğal gitmeye başlayacak ve ağrının büyük oranda azaldığını ya da tamamen azaldığını göreceksiniz. Durumunuza göre, siz ve cerrahınız genikulat nevralji ağrısını tamamen ortadan kaldırmak ya da ağrıyı azaltmak için başka yöntemler belirleyebilirsiniz. Bunlar Gamma Knife radyocerrahisi ya da perkütan girişim olabilir. Eğer kendinizin ya da sevdiğiniz birinin genikulat nevralji olduğuna inanıyorsanız şimdi tedavi şeklini araştırma zamanıdır. Sizi iyileşmeye götürecek, oldukça donanımlı, bilgili bir profesyonelle ağrınızın daha kötüleşmesine ve sizi güçten düşürmesine izin vermeyin.
© Buradaki bilgilerin herhangi bölümü veya tamamı Prof. Dr Ersin Erdoğan’ın müsaadesi olmadan kullanılamaz veya çoğaltılamaz.
Bu yazıdaki bilgiler genel bilgi vermek amacı ile hazırlanmış olup bir doktordan alınan bilgilerin yerine kullanılamaz.